Schlagers

Vanaf het ontstaan van het Rijnlandse carnaval is de muziek een onmisbaar element. Met satirische en soms schunnige teksten werden en worden de dagelijkse beslommeringen op de hak genomen.

De meeste carnaval minnende dorpen en verenigingen voegen graag hun eigen inbreng aan het bestaande repertoire toe. Carnavalsschlagers die betrekking hebben op het dorp, de vereniging of de actualiteiten. Ook bij de Djimmers was deze behoefte vrij vroeg aanwezig. In 1979 werd Jef Huynen gevraagd om een lied te schrijven over Moelingen. Het resultaat was ‘Moelege mie Moelege’. De techniek was in het analoge tijdperk echter beperkt en een opnamestudio was enkel bestemd voor een vereniging met een dikke portemonnee. Toch lukte het om deze schlager op band te zetten – letterlijk. In de Kursaal werd een bandrecorder geplaatst, de harmonie St. Cecilia uit ’s-Gravenvoeren zorgde voor de begeleiding en de zang was voor rekening van Jean Duijsens.

De jaren erna zorgden de dames van de Bizawwe en later de Fanclub voor medleys en schlagers als “Mit Karneval i Moelege” en de klassieker “Costa Berwina”. Na een rustperiode werd in 2002 opnieuw het initiatief genomen om een jaarlijkse schlager te maken.

In de eerste jaren als onderdeel van verzamelalbum ‘Karneval in os Mergelland’ en nadien als zelfstandig project.

Met behulp van musicus Michel Flamand, tekstschrijver Jean-Pierre Duijsens en het Djimmerkoor wordt elk jaar de studio ingedoken om de nieuwe Djimmerschlager op te nemen. Choreografe Petra Hofman zorgt vervolgens ervoor dat een bijhorend dansje wordt aangeleerd, zodat de schlager tijdens de zitting in volle dimensie aan het publiek kan worden gepresenteerd. Ook de damesgarde verraste hun mannen in 2012, 2013 en 2014 tijdens de zitting met een eigen lied en bijhorend dansje.

Videoclip ‘Vjur vere carnaval’

Videoclip ‘Veer kier ellef!!!’

Videoclip ‘Vjur zunt gek!’

Videoclip “Daans mit miech”